Repair Café in het Noorderlicht in Wormerveer

Repair Café Noorderlicht Wormerveer
Kerkstraat 4
1521JN Wormerveer

Iedere eerste en derde vrijdag van de maand
13:00 tot 16:00 uur

Informatie bij:
Joop de Kok
06-534 039 73 


Op 21 januari 2017 ontvangen:


De Duurzaamheidsprijs 2017
van Groen Links

Zie voor meer info:
Laatste Nieuws

Laatste nieuws

In deze rubriek treft u enkele indrukken en wetenswaardigheden, leuke ervaringen en bijzondere dingen aan.

In memoriam
Andries van Westervoort.
Andries is op 9 mei 2018 overleden en op 15 mei hebben wij afscheid van hem genomen. Twee en een half jaar geleden is Andries bij ons Repair Cafe gekomen en heeft daar met heel veel plezier gerepareerd. Wij hebben van hem genoten net zoals de mensen waarvoor hij gerepareerd heeft. Volgens Andries zelf was zijn leukste reparatie een oude typemachine die één keer per jaar gebruikt werd voor Sinterklaas gedichtjes. Deze typemachine moest het hoe dan ook weer doen vond Andries zelf en het is hem gelukt ook. Veel spullen zijn door Andries zijn handen gegaan. Wij zullen gewoon doorgaan met repareren maar we zullen Andries heel erg missen. We wensen Carla en de kinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Nieuwe burgemeester van Zaanstad op bezoek.

Op zaterdag 30 oktober 2017 kwam de nieuwe burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, naar het gebouw Ons Genoegen in Krommenie om kennis te maken met een aantal (vrijwilligers)organisaties waaronder ons Repair Cafe. De burgemeester was zeer geïnteresseerd en het is niet ondenkbaar dat hij, net als zijn voorgangster, ons binnenkort vereert met een bezoek in de Kerkstraat.


 

HVC Reparatiedag.

Op zaterdag 25 maart 2017 waren wij te gast bij HVC, bij stortplaats Molletjesveer. In pers, via Facebook, Twitter en via folders was bekend gemaakt dat 25 maart een “reparatiedag”zou zijn: mensen die spullen naar Molletjesveer wegbrachten, vroegen we of ze die, na eventuele reparatie, terug wilden hebben. Maar ook kwamen mensen met kapotte spullen op de oproep af om ze te laten repareren.HVC wil iets doen aan de enorme berg afval en ziet ook met lede ogen toe dat veel, op zich nog reparabele spullen, worden weggegooid. Samen met twee reparateurs van Repaircafé Wormer, repareerden we 33 van de 41 apparaten die ons werden aangeboden. (broodrooster, fietspomp, hogedrukspuit,boormachine, heggenschaar, wafelijzer, Senseo, stofzuiger etc etc). Helaas konden we dus 8 apparaten niet repareren: ofwel omdat de onderdelen ontbraken, ofwel omdat ze niet meer te repareren waren.


Niet iedereen wilde de gerepareerde spullen terughebben en zo konden we na afloop een auto vol bruikbare apparaten naar Stichting Ondersteuning Zaanstreek Waterland (OZW) brengen. Erna Ekels was zeer in haar nopjes en zei dat ze meerdere gezinnen blij kon maken.
De dag was een succes en is zeker voor herhaling vatbaar.
Een reparatie mag niet onvermeld blijven: De wethouder afval Wormerland, Elly Fens, kwam langs met een fraai vormgegeven lamp die het niet meer aan wilde gaan.
Het bleek de eenvoudigste reparatie van de dag: lampje stuk.
Duurzaamheidsprijs 2017 van Groen Links:
Op 21 januari 2017 hebben wij als Repair Café Noorderlicht Wormerveer een hele grote waardering gekregen


Wij hebben de duurzaamheidsprijs 2017 gekregen uit handen van Paul Laporte fractie voorzitter van Groen Links.
Als eerste Repair Café in de Zaanstreek draaien wij alweer vier jaar met veel plezier en enthousiasme en repareren wij alles wat de mensen ons aanbieden, samen met deze mensen proberen wij hun spullen weer een tweede leven te geven het  lukt in 80% van de gevallen. Zo zijn wij bezig om de vuilnisbelt wat minder hoog te laten worden en hoeven er niet extra grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe apparaten te maken.
Het motto van het Repair Café is zomin mogelijk spullen weggooien en meer repareren, hier komt dan nog bij dat er ook nog een mooi sociaal aspect bijkomt, mensen gaan met elkaar in gesprek bij een lekker kopje koffie of thee.
Al met al zijn wij ontzettend blij met deze prijs en hopen nog jarenlang door te gaan met het repareren voor mensen in de Zaanstreek.
AlJazeera.
Niet het allerlaatste nieuws, maar wel erg bijzonder is de reportage "Earthrise" van Aljazeera (een grote radio- en televisie omroep in Dohe, Qatar) over o.a. de vraag wat "het westen" doet met hun afval en kapotte spullen. Verslaggevers kwamen voor de reportage drie dagen naar Nederland. Behalve op de feestelijke opening van het Repair Café Wormerveer, filmden ze ook in het Repair Café Amsterdam-Oost en interviewden ze een vrijwilliger van Stichting Repair Café bij hem thuis.
Als u die reportage wilt zien, klik dan HIER (duur: 7 minuten, taal: Engels)

Koffietijd bezoek nummero 1 !
Misschien kent u het programma "Koffietijd". Ook alweer enige tijd geleden, maar het was heel bijzonder om onderwerp te zijn van een uitzending. Enkele gasten en programmamakers hadden kapotte spullen meegenomen die we "life" moesten zien te repareren....en het lukte! Alleen de bierpomp konden we niet testen, want er was geen biervaatje.
U kunt de uitzending bekijken door HIER te klikken. Veel plezier! (duur: 7 minuten, taal: Nederlands)

Koffietijd bezoek nummero 2!
Op maandag 26 september 2016 waren Wouter, Joop en Everhard weer bij Koffietijd. Ook nu weer besteedde dit programma van RTL aandacht aan het Repaircafé. Ook van het R
epaircafé uit Houten en Amsterdam waren monteurs uitgenodigd. Het is geweldig dat dit programma aandacht heeft voor Repaircafé's en reklame voor ons maakt!
Hieronder 2 foto's van ons "optreden":

 


Uit het gastenboek:(november 2016)
Het zoveelste koffiezet-apparaat met problemen. Deze maakte kortsluiting en de oorzaak was snel gevonden: het ding stond van onderen vol water !

(november 2016)
Een oude klok die het niet meer wilde doen. Priegelwerk, maar: hij doet het weer! 

(november 2016)
Een citruspers in de problemen: een héél  dun draadje was afgebroken, maar na 3 x een soldeerpoging gedaan te hebben, werkte het allemaal weer zoals het hoort.


Bijzonder: (september 2016)

Een heel oude, bijzonder gave Singer naaimachiene! Boekje nog aanwezig én de originele olie. Na schoonmaken en het spoeltje er goed inzetten, werkte de machiene als nooit tevoren!

Deze cirkelzaag kreunde en steunde, ratelde en protesteerde. We hebben nieuwe lagers besteld en volgende keer zetten we hem weer in elkaar om nog jaren zijn werk te kunnen doen.


Opmerkelijk: (februari 2016)

De oude filmprojector deed het niet meer, maar we kregen hem weer aan de praat.
Enthousiast stuurde de eigenaar een foto van een oude film die nu weer bekeken kon worden!

 
Napoleon. (maart 2016)

Nog nooit gezien: een beeldje van Napoleon die ws. met de pé in, in de gevangenis zit. Het beeldje lag helemaal uit elkaar en in één keer kregen we het niet af, maar volgende keer zit Napoleon er weer netjes bij.

Zie hieronder bij "Napoleon vervolg". 


Suikerspin-machine. (maart 2016)

Ook dit apparaat hadden we nog nooit eerder: het maakt suikerspinnen, die verkocht worden voor een goed doel. Maar het werkte niet meer naar behoren en dan wordt het een kliederboel. We hopen dat met een nieuwe snaar, het apparaat weer jaren mee kan.

Napoleon vervolg! (april 2016)

Het is gelukt! Napoleon zit weer in elkaar, het lampje brandt... iedereen blij (behalve Napoleon, die bleef ontevreden kijken!)

 


 


    Ook deze reparatie verliep voorspoedig. 

 

      Helaas lukt niet alles: dit broodrooster was niet te repareren! 

Een klok die uit elkaar lag, een zakje met onderdelen erbij....  we kregen hem weer in elkaar, maar omdat de veren stuk waren, kregen we de klok niet aan de praat.


 Vrijdag 6 april 2018: Het Repair Café bestaat 5 jaar!


Wijkmanager Monica Briefjes en Laura van Nooij (afvalbeheersing) spraken lovende woorden 

en er was wat lekkers en bloemen!
 En uiteraard was er taart!! 


 Venzelfsprekend werd er ook gerepareerd:na een stroomstoring wilde dit apparaat niks meer doen.

Tsja, wáár zit het probleem?

 

 

 

 

 

 Deze fiets kan er weer tegenaan!! 

 

 

 

 

 

 

 

 Het is niet altijd éven druk: Ada van Hoogstraten (receptie) kan even uitblazen!