Repair Café in het Noorderlicht in Wormerveer

Repair Café Noorderlicht Wormerveer
Kerkstraat 4
1521JN Wormerveer

Iedere eerste en derde vrijdag van de maand
13:00 tot 16:00 uur

Informatie bij:
Joop de Kok
06-534 039 73 


Op 21 januari 2017 ontvangen:


De Duurzaamheidsprijs 2017
van Groen Links

Zie voor meer info:
Laatste Nieuws

Doelstelling

Oorspronglogo repair cafe

Het Repair Café is een idee van Martine Postma, de vriendin van een van de voormalige collega’s van Joop de Kok. De gedachte is dat wanneer je kapotte spullen laat repareren, je een bijdrage levert aan een duurzame samenleving. Bovendien is het een manier om praktische, meestal technische kennis van vaak oudere vrijwilligers te benutten, kennis die anders wellicht verloren zou gaan. Inmiddels zijn er 850 Repair Cafés in twintig landen. Meer lees je op http://repaircafe.org.

De coördinator van het Repair Café Noorderlicht Wormerveer is Joop de Kok.

Uit een interview dat hij ooit gaf aan "Platform aan de Zaan", citeren we:

"Zijn ogen gaan glinsteren, zodra Joop de Kok begint te vertellen over het Repair Café dat hij opzette in zijn woonplaats Wormerveer. Het doel was het milieu te sparen én de portemonnee van Zaankanters. Inmiddels draait het om nog veel meer. ‘Het is een sociale bijeenkomst. Iedereen praat met elkaar en na afloop gaan we allemaal blij naar huis.’
Joop werkte in Amsterdam toen hij als gevolg van de economische crisis zijn baan verloor.

‘Ik weigerde de hele dag thuis te gaan zitten, ik wilde iets om handen hebben. Kort daarvoor was ik bij de opening van het allereerste Repair Café van Nederland geweest. Dat initiatief sprak me enorm aan. Meteen schoot me te binnen: waarom begin ik geen Repair Café?’
Gemiddeld stappen zo’n vijftien tot dertig mensen per keer binnen met vaak huishoudelijke, elektrische apparaten, maar ook fietsen, kleding en speelgoed dat men tegen een vrijwillige bijdrage van €2,50 kan laten repareren.
‘Ook als iemand geen geld heeft, gaan we ermee aan de slag.’ Een uitkomst voor minder draagkrachtige inwoners.

Joop schat dat maar liefst tachtig procent van de meegebrachte spullen ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. Fietsen, stofzuigers, zelfs voor de uitdaging van een weigerende Senseo deinzen de vrijwilligers niet terug. ‘Veel moderne apparaten gaan sneller kapot dan vroeger en zijn moeilijker te repareren. De eerste Senseo’s leken wel gemaakt om weg te gooien. Ze konden niet eens worden opengeschroefd.’

Het Repair Café is inmiddels meer dan een mooie bijdrage aan een duurzame samenleving. ‘Ik heb een ontzettend goede groep vrijwilligers, met elkaar en met de mensen die langskomen, maken we er iets gezelligs van. Het is een sociale bijeenkomst en na afloop gaan ook wij blij naar huis.’"


Wilt u het hele intervieuw lezen?
klik dan HIER.